Ilmastopositiivista vesihuoltoa yhteistyöllä

Vettä valuu kivien väliin. Taustalla metsää

Turun seudun vesihuoltoyhtiöt toteuttivat yhdessä ensimmäisen yhteisen hiilijalanjälkilaskennan, joka kattaa veden koko matkan raakavedenottamolta jäteveden puhdistuksen kautta Itämereen.

Turun seudun vesihuoltoyhtiöt, Turun Seudun Vesi Oy, Turun Vesihuolto Oy ja Turun seudun puhdistamo Oy ovat jo vuosia toimineet edelläkävijöinä ympäristönsuojelussa. Yhtiöt ovat sitoutuneet ympäristötyöhön, josta yhtenä esimerkkinä on osallistuminen Itämerihaasteeseen vuosille 2024–2028. Nyt yhtiöt ovat yhdessä kehittäneet ja ottaneet käyttöön yhteisen hiilijalanjälkilaskennan Turun seudun vesihuoltojärjestelmälle.   

 

Kuva ja tekstiä

 

 

Hiilijalanjälkilaskenta toteutettiin 2024–2025 aikana yhteistyössä ulkopuolisen konsultin kanssa. Yhteistyökumppaniksi valikoitui Sweco Consulting Oy. Laskenta sisälsi varsinaisen vesihuoltotoiminnan lisäksi hankinnat, kuljetukset ja muut toimitusketjun osat. Hankkeessa huomioitiin kasvihuonekaasuprotokollan (GreenhouseGas–protocol) mukainen jaottelu päästöluokkiin Scope 1–3, jotka on kuvattu alempana taulukossa. Mukaan laskettiin myös energiaksi tai muuhun käyttöön hyödynnettävät prosessien sivutuotteet, joiden ansiosta vältetään lisäpäästöjä.   

Yhteisen hiilijalanjälkilaskennan avulla voidaan arvioida kunkin organisaation omaa ja kaikkien yhteistä hiilijalanjälkeä. 

– Meillä on halu ja tarve kartoittaa vesihuoltomme ympäristövaikutuksia tarkasti ja läpinäkyvästi. Yksi keskeisistä tavoitteistamme on edistää YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista, kertoo Turun seudun puhdistamo Oy:n toimitusjohtaja Mirva Levomäki. 

– Hiilijalanjälkilaskenta antaa meille konkreettista tietoa ja työkaluja ohjata toimintaamme entistä kestävämmäksi, sekä mahdollistaa vastuullisuustyömme jatkuvan kehittämisen myös tulevaisuudessa, jatkaa Turun Vesihuolto Oy:n toimitusjohtaja Irina Nordman. 

Hiilijalanjälkilaskenta kattaa koko vesihuoltojärjestelmän veden tuottamisesta sen puhdistamiseen eli tarjoaa seudullisen kokonaiskuvan vesihuollon ilmastovaikutuksista.  

Turun seudun vesihuollon hiilijalanjälki on parempi kuin hiilineutraali

Tulokset ylittivät odotukset, sillä niiden perusteella seudullinen hiilijalanjälkemme on negatiivinen, mikä on parempi kuin hiilineutraali. Tämä tarkoittaa, että koko vesihuoltoketjun toiminta sitoo enemmän hiiltä kuin se tuottaa. Yhteensä laskettuna kokonaispäästöt ja vältetyt päästöt vuonna 2024 olivat 130 000 tonnia hiilidioksidiekvivalenttia (tnCO2e) negatiiviset. Tämä määrä vastaa noin 930 miljoonaa kilometriä autoilua tai 17 000 suomalaisen vuosittaista hiilijalanjälkeä. 

Kaavio
Turun Seudun Vesi Oy:n (TSV), Turun Vesihuolto Oy:n (TVH) ja Turun seudun puhdistamo Oy:n (TSP) hiilijalanjälkilaskennan kokonaispäästöt ja vältetyt päästöt 2023–2024.

Suurin osa Turun seudun vesihuoltoyhtiöiden päästöistä koostuu veden tuotantoon ja puhdistamiseen tarvittavasta energiasta, mutta ns. vältetyt päästöt liittyvät myös energian tuotantoon. Suurimmat vältetyt päästöt saadaan lämpöenergian, lietteen ja veden liike-energian hyödyntämisestä. Erityisesti lämmön hyödyntämisessä sidosryhmäyhteistyö mahdollistaa parhaan tuloksen saavuttamisen, esimerkkinä kaukolämmön ja kaukokylmän tuotanto jäteveden hukkalämmöstä.  

Erinomaisen tuloksen saavuttamiseksi yhtiöissä on tehty sekä lyhyen että pitkän aikavälin toimenpiteitä. Pitkäjänteiset ratkaisut on toteutettu suunnitelmallisesti ja usein yhteistyöllä sidosryhmien kanssa. Energiatehokkuutta on kehitetty esimerkiksi aurinkopaneelijärjestelmillä, lämmön talteenotolla, veden liike-energiaa hyödyntävillä turbiineilla, biokaasun hyödyntämisellä sekä ravinteiden kierrätyksellä. Helppoja arjen tekoja ovat olleet mm. työmatkapyöräily ja henkilökunnan valistaminen ympäristötyöhön. 

Kaavio
Turun Seudun Vesi Oy:n (TSV), Turun Vesihuolto Oy:n (TVH) ja Turun seudun puhdistamo Oy:n (TSP) ilmastovaikutus vesikuutiota kohden 2023–2024.

Puhdasta vettä luonnon ehdoilla

Turun Seudun Vesi Oy:n toiminta perustuu luontoa kunnioittavaan veden tuotantojärjestelmään, joka takaa tehokkaan ja ympäristöystävällisen veden tuotannon. Esikäsittelylaitokselle asennetut aurinkopaneelit sekä veden siirtolinjaan liitetty turbiini tuottavat päästötöntä energiaa, jolla katetaan osa järjestelmän energiantarpeesta. Esimerkiksi turbiinin tuottama sähkö vastaa noin sadan sähkölämmitteisen omakotitalon tai tuhannen kahden hengen kerrostaloasunnon vuosittaista sähkönkulutusta.

Lisäksi yhtiöllä on yli 400 hehtaaria metsää, jota hoidetaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Metsien hiilensidontakyky on merkittävä. Juuri valmistuneen metsän hiilijalanjälkilaskennan mukaan metsät sitovat hiiltä keskimäärin 1 550 tonnia CO₂ vuodessa. Tämä vastaa n. 11 miljoonaa ajettua kilometriä henkilöautolla vuodessa. Turun Seudun Veden metsien hiilensidontakyky tullaan lisäämään Turun seudun vesitoimijoiden hiilijalanjäljen kokonaislaskentaan vuoden 2025 tuloksiin.

Jatkuvaa kehitystä ja yhä vastuullisempaa vesihuoltoa

Ensimmäinen hiilijalanjälkilaskenta toimii perustana jatkuvalle ja yhtenäiselle vuosittaiselle raportoinnille ja kehittämiselle. Kestävyysraportoinnin kehittäminen on käynnissä, ja yhtiöt aikovat hyödyntää laskennan tuloksia muun muassa ympäristötavoitteiden tarkentamisessa, uusien kehityshankkeiden suunnittelussa sekä sidosryhmäviestinnässä. 

– Tämä projekti on konkreettinen osoitus siitä, mitä saadaan aikaan, kun seudulliset vesihuoltotoimijat yhdistävät voimansa ympäristön hyväksi. Yhteinen hiilijalanjälkilaskenta on askel kohti vaikuttavampaa, avoimempaa ja tulevaisuuteen katsovaa vesihuoltoa, sanoo Turun Seudun Vesi Oy:n toimitusjohtaja Aki Artimo. 

Kestävä ja vastuullinen vesihuolto vaatii yhteistyötä ja juuri siihen Turun Seudun Vesi Oy, Turun Vesihuolto Oy ja Turun seudun puhdistamo Oy ovat sitoutuneet vuosikymmeniksi eteenpäin. 

 

 

 

Turun Seudun Vesi Oy sosiaalisessa mediassa

Scroll to Top