Maailman Vesipäivä korostaa, että yhdessä toimimalla voimme varmistaa vesivarojemme riittävyyden kaikille

WWD2024_SocialMediaBanners_Linkedin

YK:n Maailman vesipäivää vietetään vuosittain 22. päivä maaliskuuta. Vuoden 2024 vettä juhlistavan päivän teemana on ”Vesi rauhan voimana”. Maapallon kasvavan väestön ja ilmastonmuutoksen myötä on entistä tärkeämpää tehdä yhteistyötä niin kansallisella kuin myös kansainvälisellä tasolla makean veden suojelemiseksi, ja samalla välttää konflikteja, joita kallisarvoisen luonnonvaran hallinta ja vähyys voi aiheuttaa. Maailman vesivarannoista vain n. 2,5 % on makeaa vettä.

Jopa miljardit ihmiset elävät ilman turvallista vettä ja sanitaatiota. Maailman vesipäivän tarkoituksena on edistää kestävän kehityksen tavoitteen numero 6 toteutumista, eli varmistaa, että jokainen saa käyttöönsä puhtaan veden ja riittävät sanitaatiopalvelut vuoteen 2030 mennessä. Yhteiskunnan perustarpeiden täyttyminen ja taloudellinen menestys on tiiviisti kytköksissä kestävään ja oikeudenmukaiseen veden käyttöön.

Turun Seudun Vesi jo 50 vuotta veden asialla: Näin turvaamme puhtaan veden saatavuuden

Turun alueen veden tuotanto ja alueen vesivarannot on turvattu luontoa ja alueen vesivarantoja suojelevan tekopohjavesijärjestelmän avulla:

– Yhtiömme perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 50 vuotta. Turun Seudun Vesi perustettiin löytämään ratkaisu koko seutukuntaa uhanneeseen makean veden loppumiseen. Tarkoituksena oli selvittää, mistä raakavesi hankitaan, sekä millä keinoin Turun seutukunnan veden tuotanto ja jakelu voitaisiin toteuttaa siten, että kaikille käyttäjille taataan puhdas vesi vuoden jokaisena päivänä. Nykyään tuotamme ja toimitamme vuosittain 23 miljoonaa kuutiota vettä Turun seudulle ja tuotantokapasiteettia on mahdollista kasvattaa tarpeen mukaan – luonnonmukaisesti ja kestävällä tavalla, kertoo Turun Seudun Veden toimitusjohtaja Aki Artimo.

Toinen veden tuotantoa ja jakelua turvaava tekijä on jo vuosikymmenten ajan kestänyt kuntarajat ylittävä yhteistyö yhtiön ja muiden alueen vesihuollon toimijoiden kanssa. Yhteistyöllä parannetaan huoltovarmuutta, sekä varmistetaan veden tuotanto ja jakelu myös poikkeustilanteissa.

Jokainen voi omalta osaltaan käyttää vettä vastuullisesti

Vaikka Turun seudun vesihuoltoketjussa on jo kattavasti huomioitu kestävä kehitys, on jokaisella veden kuluttajalla mahdollisuus vaikuttaa.

Tässä muutamia vinkkejä veden kestävään käyttöön:

  • Pese täysiä koneellisia pyykkiä ja astioita. Käytä vettä säästäviä ohjelmia.
  • Älä huuhtele astioita juoksevan veden alla, kun tiskaat käsin.
  • Lyhennä suihkuaikaasi. Sammuta suihku saippuoinnin ajaksi.
  • Kerää kasteluvesi sadevesitynnyreihin.
  • Korjaa tai vaihda vuotavat vesikalusteet.
  • Pienennä vesijalanjälkeäsi vähentämällä ostoksia: hanki tuotteita harkiten ja tarpeeseen, pohdi tuotteen valmistusta ja elinkaarta sekä suosi kierrätystä ja kirpputoreja.

Lue lisää Maailman Vesi päivästä:

Maailman vesipäivä | Suomen YK-liitto (ykliitto.fi)

World Water Day | UN-Water (unwater.org)

Turun Seudun Vesi Oy sosiaalisessa mediassa

Scroll to Top