Koelaitospisteen avulla voidaan tutkia uusia veden käsittelyyn, pumppaukseen ja siirtoon liittyviä menetelmiä sekä kehittää yrityksen toimintaa ja alueellista vesihuoltoa.
Turun Seudun Veden toimitiloihin on rakennettu koelaitospiste, jossa veden jakelujärjestelmän kehitystyötä voidaan toteuttaa suljetussa ympäristössä. Tähän asti muutokset jakelujärjestelmän eri osiin on pitänyt testata suoraan prosessiin. Uusi koelaitospiste tarjoaa mahdollisuuksia laajempaan ja monipuolisempaan kehitystyöhön.
Koelaitospiste toteutettiin opinnäytetyönä
Turun Seudun Vedellä on ollut jo pitkään tarve testiasemalle, jossa veden jakelujärjestelmää voisi kehittää turvallisesti. Projekti sai alkunsa vuonna 2020, kun Turun ammattikorkeakoulussa Energia- ja ympäristötekniikan insinööriksi opiskeleva Ossi Koskimies sai opinnäytetyönään tehtäväkseen suunnitella testausympäristön tekopohjavesijärjestelmän sähkö- ja instrumentointilaitteiden sekä automaatiojärjestelmän kehittämiselle ja rakentaa prosessin. Yhtiön toiminnot olivat Koskimiehelle jo tuttuja kesätöiden kautta ja valmistuttuaan hän on siirtynyt yhtiön palvelukseen kuluvan vuoden alusta.
Suunnittelussa hyödynnettiin mahdollisimman paljon yhtiössä valmiina olevia laitteita ja osia. Valtaosa koelaitospisteen osista löytyikin omasta takaa, kokonaiskustannuksista vain pieneen osaan piti investoida. Vallitseva epidemiatilanne vaikutti kuitenkin myös tähän projektiin, ja sähkökeskuksien pitkät toimitusajat hidastivat aikataulua. Muita yllätyksiä projektin edetessä ei tullut ja se rakennettiin suunnitelmien mukaan. Suunnittelussa ja rakentamisessa olivat tiiviisti mukana Turun Seudun Veden automaatioinsinööri Joni Pirttisalo ja sähköyliasentaja Jouni Lehtonen.
Koko vedenjakeluprosessin kattava testausympäristö
Turun Seudun Veden koelaitospisteessä koko veden jakeluprosessi on edustettuna pienessä mittakaavassa Saramäen kalliosäiliöstä aina kuluttajien käyttöön. Tiedossa ei ole, että Suomessa olisi vesihuoltoalalla muita koko vedenjakeluprosessin kattavia testausympäristöjä. Yleensä testiympäristö kuvaa vain osaa järjestelmästä tai testiosio on osa järjestelmää. Turun Seudun Veden koelaitospisteessä testien vaikutukset näkyvät koko vedenjakeluprosessissa välittömästi. Piste tehtiin teollisuuden standardien mukaan ja se kuvastaa oikeaa teollista ympäristöä:
– Koelaitospisteen tavoitteena on toteuttaa ja simuloida pienessä mittakaavassa talousveden siirtopumppausta, kemikalointia ja muita osaprosesseja, vaarantamatta kuitenkaan tekopohjavesijärjestelmää. Lisäksi se toimii testialustana niin prosessinohjausohjelmille kuin uusille ja huolletuille laitteille. Voimme myös tulevaisuudessa tutkia erilaisia virtausteknisiä ja veden siirtoon liittyviä tekijöitä, kertoo Turun Seudun Veden laitospäällikkö Kari Pinnola.
Koelaitospiste toimii harjoittelualustana niin omalle henkilökunnalle kuin muille sidosryhmille. Sillä voidaan esitellä Turun Seudun Veden käyttämiä laitteita ja osaprosesseja esim. oppilaitoksille tai osakaskunnille.